pátek 11. října 2013

Vynález jménem propiska

Je začátek 30. let minulého století. Muž jménem Lázsló Biró se živí jako novinář. Má ale problém s nejdůležitějším nástrojem svého povolání - se svým plnicím perem. Inkoust z pera opravdu hodně pomalu usychá a ještě k tomu dělá kaňky. Cestou do redakce si všimne chlapců, kteří hrají kuličky.

A právě tato obyčejná dětská hra přivedla novináře na vynález, který nám dnes mnoho věcí usnadňuje. Všiml si, že kulička, která proletí kaluží vody, za sebou nechá dlouhou stopu a v momentě je suchá! Další inspiraci najde v tiskárně na tisknutí novin, vidí totiž, že tento inkoust je ihned suchý a nezanechává stopy.

Maďar Lázsló Biró přemýšlí o novém peru už dlouhou dobu. Chtěl by, aby nová psací potřeba byla spolehlivější a nelámala se při psaní tuha jako při psaní obyčejnou tužkou. Zkusí tedy dát do plnicího pera tiskařský inkoust, ale zjistí, že je příliš hustý.

Proto se spojí se svým bratrem, dají hlavy dohromady a nakonec vymyslí pero, které má místo hrotu kuličku, přenášející řídký inkoust na papír.

Svět se ale třese strachy před Hitlerem a jeho antisemitistickými akcemi, a protože je Biró židovského původu, okamžitě se stěhuje do Paříže, kde získává patent na kuličkové pero. Ani v Paříži ale nemůže zůstat napořád, protože nacisté rychle postupují. Proto se odstěhuje do Argentiny na podnět bývalého prezidenta tohoto státu.

V Argentině založí se svým přítelem Meynem firmu na výrobu per a v roce 1943 si nechávají patentovat samotnou propisku. A propisky se prodávají velmi draze. Za jednu propisku si v USA účtovali 12,5 dolaru, za tyto peníze jste si v té době mohli zaplatit noc v luxusním hotelu i s večeří. 


zpracovala Kristýna Makarovová