pátek 3. května 2013

Oblast 51 - místo opředené záhadami a tajemstvím



Area 51 – tak se nazývá vojenská základna, nacházející se v nevadské poušti, nedaleko jezera Groom Lake. O této oblasti kolují stovky mýtů a legend. Všichni o této oblasti ví, ale nikdo z nás vlastně neví, co se tam děje, nebo k čemu slouží. Každý nezvaný návštěvník této oblasti totiž projde nepříjemným procesem pokut, šacování, výslechů, dokonce i vězení. Objektům, které se objeví ve vzdušném prostoru této oblasti, je hrozeno sestřelením. Do této oblasti vede i dálnice, ale je přísně střežena a tak je téměř nemožné dostat se do této oblasti. Ale co je vlastně tak přísně střeženo?

Existence této základny byla potvrzena asi v roce 1994, ale prý funguje už od 50. let. Účelem má být oblast pro testování zbraní a letadel, nachází se tam i nejdelší přistávací dráha na světě. Nejdůležitější v této oblasti jsou ale rozlehlé podzemní prostory, o kterých mají civilisté jen minimální informace. Muž jménem Robert Lazar tam pracoval a o práci na tomto místě začal vyprávět koncem 20. stol. Podle jeho vyprávění jsou v podzemí ukryty objekty, které nepocházejí z naší planety – letouny, různá zařízení, prý se tam testují zařízení, pocházející z jiných civilizací, dokonce jsou tam ukryta i těla mimozemšťanů. Na veřejnost vyšlo i video, pořízené v Oblasti 51, ale nebyla u něj potvrzena pravost.

O této oblasti je mnoho teorií – komunikace s jinými vesmírnými rasami, vývoj technologií pro cestování časem, výroba elixíru mládí, návštěvy z vesmíru… Jedna teorie tvrdí, že tu bylo dokonce natáčeno první přistání na Měsíci. Nebo to je jen  zástěrka, která popularitou tohoto místa odvádí pozornost od něčeho mnohem důležitějšího? 





zpracovala Kristýna Makarovová