úterý 20. srpna 2013

Náměsíčnost

Náměsíčnost je stav porušeného vědomí, který je kombinovaný se spánkem a bdělostí.
Projevuje se tak, že jedinec, který již usnul, najednou vstane a začne se procházet po bytě, jsou známy i případy, kdy člověk napíše SMS zprávu, či opustí byt a jde ven. Nebezpečné je, když jde člověk na balkon a podobná místa, kde si může ublížit. Člověk se někdy ohání rukama a říká velmi divné věci.  Byly zaznamenány i některé případy, kdy člověk tancoval, jedl, zpíval, sprchoval se, ale také zapříčinil různé trestné činy spáchané během náměsíčnosti, jako je sexuální násilí či vražda.


Dívka během náměsíčnictví na obraze od Johna Everetta Millaise.



Náměsíčný člověk  má většinou doslova duchaprázdný pohled a upřeně zírá. Ovšem tento člověk má spíš otevřené oči "ze zvyku", nedoostřuje na žádné objekty, dá se říct, že je takřka slepý. Nejčastěji se náměsíčnost odehrává v první třetině noci. Takový člověk má jen nízkou úroveň vědomí, reaktivity a motoriky. Náměsíčný člověk nereaguje na ostatní, např. na jejich pobídky, aby šel spát. Velmi vyjímečně může náměsíčný člověk vnímat osobu a zároveň jí i odpovídat tak, aby to dávalo smysl.


Co dělat, když se setkám s náměsíčným člověkem?

V žádném případě se člověka nepokoušejte probudit, je to velmi náročné a nebezpečné.
Jelikož člověk, které je náměsíčný, si nic nebude pamatovat a může velmi rychle zpanikařit.(hysterický záchvat, nechápavost, či dezorientace) 

Snažte se člověka odvést zpátky do postele, aby ulehl.

Pokud se setkáte s náměsíčným člověkem, který s Vámi mluví, snažte se mu nezapírat, mohl by mít nejasnosti a opět zpanikařit, člověk povídá velmi divné věci, které kolikrát nedokážete pochopit, snažte se ovšem normálně odpovídat, člověk nesmí za žádně okolnosti zpanikařit. Může začít plakat, "boxovat" všude kolem sebe, či jiné věci. 

Náměsíčný člověk téměř nikdy nezvedá ruce, jedná se spíše o filmovou představu náměsíčnosti.
Výskyt náměsíčnosti

Náměsíčnost se vyskytuje převážně u malých dětí. Různé studie a průzkumy ukazují na to, že  10- 30% dětí mělo alespoň jednou za život náměsíčné chozeníU dětí není třeba se tímto jevem příliš znepokojovat. Často vymizí tato porucha spánku sama. Rodič, či jiná blízká osoba, by ovšem měla uhlídat bezpečnost dítěte. To znamená znemožnit vstup na balkon a možnost odchodu z bytu.

Somnambulismus (česky náměsíčnost) je vážnější, pokud přetrvá do dospělosti, nebo pokud v dospělém věku začne. Alespoň jednu epizodu chození ve spánku má 1 - 7% dospělých. Může být však zapříčiněný užíváním drog, či kvuli nějaké neurologické porušeV tomto případě by měl jedinec navštívit odborníka.


Lze somnambulismus vylečit ?
Na tuto otázku se zeptalo jistě mnoho lidí, kteří právě tento článek čtou.
Jak jsem již uvedl, u malých dětí náměsíčnost vymizí časem. Vhodné je to podpořit kvalitním odpočinkem, relaxací či meditací. U malých dětí je doporučován spánek ve více intervalech - ty snižují množství pomalovlnného (Pomalovlnný spánek je fáze spánku, kdy je člověk v nejhlubším spánku, anglicky zvaný R.E.Mcharakterizovaná právě rychlými pohyby očí), spánku v noci. Ovšem pokud náměsíčnost přetrvává i v dospělém věku, je žádoucí to konzultovat s lékařem.

Máte nějaké zkušenosti s náměsíčností i Vy ? 
Napište nám Vaši zkušenost na náš email: naseclanky@email.cz
,či na facebooku do zpráv Záhady a jevy.

zpracoval Ondřej Spilka