pondělí 19. srpna 2013

Al Capone - mafiánský boss

 První, co si vybavíte pod tímto jménem bude určitě mafiánský boss. Máte pravdu. Ale co takhle se o  něm dozvědět více?

V podstatě nejznámější mafiánský boss se narodil v roce 1899. Jeho rodiče jsou italští imigranti. Školu navštěvuje jen do svých 14, opustí ji poté, co zbije učitelku. Živí se příležitostnými pracemi a připojuje se k brooklynským pouličním gangům. Později pracuje pro Frankieho Yala, který ho zaměstná ve svým podniku jako barmana a vyhazovače.  V létě 1917 při bitce s Frankem Galucciem je pořezán v obličeji. Zůstaly mu jizvy na levé tváři a podle nich byl také nazýván „Scarface“.

Na konci roku 1919 se stěhuje do Chicaga, Brooklyn už není pro něj bezpečný (má za sebou  2 vraždy).
Avšak právě v Chicagu se začne plně věnovat organizovanému zločinu. Roku 1922 se stává pravou rukou Torria, je zodpovědný za obchod s alkoholem a prostitucí v Chicagu.
I když Capone byl v „podsvětí“ znám jako brutální a chladnokrevný vrah, co umí zacházet se zbraněmi (pistole, nože), pro veřejnost byl obchodník s nábytkem, který je známý tím, že rád pomáhá a rozdává chudým. 

Masakr na Den sv. Valentýna

Incident se odehrál na sv. Valentýna roku 1929. Al Capone má, jako mafián, nějaké rivaly, kterých se chce samozřejmě zbavit. Jeho tehdejší rival byl Bugs Moran. Caponův přítel, Jack McGurn plánuje celou operaci. Prodá kvalitní whisky Moranovi za výhodnou cenu. Přijede auto s policisty a 3 muži v civilu, kteří jsou však na Caponově straně. „Policisté“ mají za úkol dělat „kontrolu“. Nikdo neklade odpor. Když tu začnou střílet ti tři muži v civilu. Nakonec odcházejí falešní policisté a tři muži v civilu s rukama nahoře (odvedou tak pozornost od sousedů, ti si budou myslet, že už přijela policie a vše vyřešila). Jako plán dobrý. Ke vší smůle však Moran dorazí později, všimne si policejního auta a schová se. To mu zachrání život...
Caponeho úspěšnost však začne opadávat.  Je odsouzen za nelegální držení zbraně, avšak byl propuštěn po 10 měsících za dobré chování. Pak je opět odsouzen, tentokrát za krácení daní. Dostal 11 let natvrdo. Byl převezen do Alcatrazu. Jeho psychický a fyzický stav se začal zhoršovat. Projevil se u něj syfilis, kterým se nakazil. Byl ale propuštěn za dobré chování a špatný zdravotní stav. 25. ledna zemřel na zástavu srdce.
I když měl na svědomí několik vražd, nebyla mu prokázána ani jedna.



ČASOVÁ OSA
16.1.1920 – prohibice v USA
1922 – Capone se stává pravou rukou Torria
1925 – Capone se ujímá vedení
14.2.1929 – Masakr na den sv. Valentýna
16.5.1929-17.3.1930 – Capone je ve vězení za nelegální držení zbraně
24.10.1931 – Capone odsouzen k 11 letům vězení za krácení daní
1933 – konec prohibice v USA
16.11.1939 – propuštěn za dobré chování a špatný zdravotní stav
25.1.1947 – smrt 

zpracovala Anna Nguyen