čtvrtek 9. května 2013

Elfové





Název „elf“ pochází ze staré severštiny (Álf).  Každý elf je bytost, příbuzná vílám a skřítkům. Žijí v lesích či na loukách, podle druhu elfa. 

1. Světlí (sliční) elfové

Tyto bytosti jsou svým vzhledem podobni lidem. Jsou štíhlí, vysocí a mají dlouhé tmavé vlasy (i muži). Jejich obličej má jemné rysy a poznávacím znamením jsou charakteristické špičaté uši. Žijí v lesích a na loukách. Živí se různými lesními plody atp., neznají zemědělství. Mají na starost růst rostlin – tím je pověřil bůh plodnosti Frey. Žijí několik století, jsou velmi moudří, mají vlastní jazyk, žijí v domech na stromě a jejich zbraní je luk. Mají dokonce vlastní svět – Álfheim, jeden z devíti světů Yggdrasilu.


2. Tmaví (černí) elfové


To jsou maličcí elfové, kteří žijí pod zemí. Mohou vypadat různě, ale také mají špičaté uši, jako jejich světlí příbuzní. Tito elfové se také označují názvem „permoníci“, ale liší se od trpaslíků. Žijí ve světě Svartálfheimu. 

3. Víly

Jako elfové jsou občas označovány i víly – buď jeden druh, nebo celek pod velením královny víl.

V literatuře se elfové vyskytují pod názvem víly. Podle Shakespeara (Sen noci svatojánské)  nebo Draytona jsou to bytosti velikosti hmyzu, ale podle Edmunda Spensera jsou to bytosti v mnohých ohledech podobné lidím. Nejznámější jsou ale elfové z Pána prstenů. Většina elfů je vyobrazena jako elfové světlí



Elfové podle Tolkiena

 Ve Středozemi žijí elfové (Quendi) – mají vysoké postavení, jsou nesmrtelní a vládnou magií. Byli první, kteří osídlili svět. Tolkien je rozděluje na Vznešené, šedé, zelené a temné.  Vznešení elfové jsou povětšinou popisováni jako pyšná, až namyšlená rasa (nejen vůči lidem, ale i vůči ostatním elfům). 

Elfové podle Sapkowského

Elfové jsou zde druhem téměř vymřelým, který lidi zrovna dvakrát nemusí. Jsou příbuzní s dryádami, řadí se ke světlým elfům. I zde elfové nesnášejí trpaslíky.








zpracovala Kristýna Makarovová