sobota 11. května 2013

Aokigahara - les sebevrahů





V Japonsku, na úpatí hory Fudži, leží les Aokigahara. Byl by to úplně obyčejný les, jakých jsou na planetě spousty, ale v tomhle lese se děje něco podivného. Vlastně to, co se děje v tomhle lese, připomíná nějaký horor. 

Zrovna v tomhle lese si totiž sebevrazi nejčastěji berou svůj život. Sebevraždy jsou v Japonsku proslulé, ať už při sepukku, kdy si samurajové rozřezávali svá břicha, přes piloty kamikadze až dodnes, v lese Aokigahara. Zde se ročně objeví asi 100 mrtvol, u kterých jsou prokázány znaky sebevraždy. Nejvíce jich je nalézáno přímo uprostřed lesa, zvaného Jukai.

Ale proč se zabíjejí zrovna v tomto lese? To není zcela jasné, ale vina se přikládá jedné knize. Prales sebevrahů zkoumá geolog Azusa Hayano, který sám v lese objevil nejméně 100 mrtvol. Sám ale neví, proč se tohle děje zrovna v tomto lese. 









Proč se ten nebo ten člověk zabije – to se dá zjistit z věcí, které si s sebou sebevrazi nosí do lesa. 

Kniha, která takto ovlivňuje Japonce a Japonky, pochází z roku 1960 a končí tím, že dva mladí lidé jsou zamilovaní, ale nemohou spolu být, proto odchází společně spáchat sebevraždu, právě do lesa Aokigahara. Příběh si japonská populace zamilovala a mnoho mladých se snaží napodobit své knižní idoly. (Podobně, jako když byla vydána kniha Utrpení mladého Werthera od Goetheho)

Prales byl ale místem smrti již v dřívějších dobách. Ve středověku zde měly pobývat různé přízraky a démoni, v 19. století sloužil les jako místo pro ubasute (Mladí muži odnášeli své staré a bezmocné matky do středu lesa, aby zde v klidu a osamoceně zemřely.).








zpracovala Kristýna Makarovová