sobota 27. dubna 2013

Kolský vrt – našli jsme peklo?





Ve druhé polovině dvacátého století vznikl nápad, že lidé vytvoří nejhlubší vrt na světě a to se jim taky povedlo. Tento vrt je zapsán v Guinessově knize rekordů, ovšem byl by hlubší, kdyby se nestala velmi zvláštní věc.

 Jako místo pro uskutečnění tohoto projektu se zvolil poloostrov Kola. Původně měl být vrt hluboký nejméně 15 km. Díky uskutečnění tohoto projektu vědci získali plno nových poznatků o pohybu litosférických desek a o složení zemské kůry. Vědci byli také překvapeni složením plynů v různých hloubkách, například vysokou koncentrací vodíku. Práce ale skončily asi 13 km hluboko. Co stálo za ukončením projektu?
 Tehdejší vláda Sovětského svazu vše vysvětlovala tak, že nebyl dostatek financí, ale bylo prokázáno, že plno jiných firem nabízelo velké obnosy za to, že by projekt pokračoval. Někteří badatelé tvrdí, že právě kolský vrt byl příčinou různých rozporů v Sovětském svazu, protože objevili něco, co vyděsilo všechny pracovníky, dokonce i vládu. Proto to chtěli „ututlat“. Do médií se však dostaly výpovědi pracovníků ve vrtu. Z jejich výpovědi vyplývá, že vědci zde objevili něco velmi pozoruhodného a zároveň velmi děsivého. Když do vrtu spustili speciální mikrofon, který měl nahrávat zvuky, které vydávají litosférické desky při pohybu,uslyšeli děsivý zvuk podobný lidskému křiku, pláči a bolestnému sténání mnoha lidí. Zpočátku si mysleli, že tyto zvuky vydává jejich vlastní technika, ale po dokonalém seřízení zjistili, že zvuky skutečně vycházejí přímo z vrtu. Z šachty pak prý vyskočilo cosi neviditelného, co všechny vyděsilo ještě mnohem více. Kromě hlasů prý také viděli zvláštní úkaz, tvořený jakýmsi svítícím plynem a stínem ve tvaru netopýřích křídel. Všichni, kdo tu pracovali, dostali léky na vymazání krátkodobé paměti, protože křičeli hrůzou i ze spaní. V roce 1995 byl vrt zakonzervován. O vrtu se nyní diskutuje ve Spojených státech a v některých členských státech Evropské unie. 


Zvuk vrtu: 

zpracovala Kristýna Makarovová