sobota 27. dubna 2013

Úplněk a jeho vliv na člověka




Působení úplňku na lidi a různé jiné organismy je vědecky  podložené a tudíž téměř nezpochybnitelné. Stále ale chybí vědecké podklady pro spoustu jiných jevů, o kterých se tvrdí, že je způsobuje právě úplněk.

Bledý zářící kotouč fascinuje lidské pokolení asi už od té doby, kdy se člověk poprvé zadíval na noční nebe a uviděl Měsíc. Měsíc je hned po Slunci druhým nejjasnějším tělesem na nebi, které můžeme ze Země spatřit. V průběhu 28denního cyklu dorůstá a opět ubývá a tím ovlivňuje spoustu pro nás naprosto obyčejných jevů – například příliv a odliv, nebo i páření a migraci některých organismů. Může však Měsíc v úplňku ovlivnit i chování samotného  člověka?
Záleží na tom, koho se zeptáte. Někteří lidé tvrdí, že ne, ale někteří lékaři a psychologové o vlivu Měsíce na lidstvo nepochybují. Jisté však je, že Měsíc vyvolává zájem nejen odborníků, ale i laiků. Takže – jaké účinky na nás vlastně Měsíc má?

Lidé, kteří tvrdí, že se špatně vyspali kvůli úplňku, mají pravdu. Úplněk způsobuje častější buzení během noci, kratší spánek a většina lidí trpí nočními můrami. Jelikož Měsíc v úplňku má nejsilnější světlo, tělo produkuje méně hormonu melatoninu, proto se zhoršuje kvalita spánku. Problémy s úplňkem však mají i lidé, kteří spí v místnostech, kam Měsíc nesvítí a tyto problémy mají také, takže toto tvrzení je sporné.

Další teorie tvrdí, že Měsíc ovlivňuje i pohyb vody v našem těle, stejně jako sílu přílivu a odlivu. Skeptici ale oponují tím, že pohyb vody by se v tom případě dal zaznamenat například ve sklenici s vodou – ale voda ve sklenici se za úplňku ani nehne.

Další poruchou spánku, která je spojována s úplňkem, je náměsíčnost. Toto tvrzení bylo vyvráceno, protože vyšší výskyt náměsíčnosti v době úplňku nebyl jasně prokázán.

Úplněk také ovlivňuje nálady. Při úplňku prudce vzrůstá agresivita a zvyšuje se tak počet trestných činů.  Zajímavostí je, že v Anglii v 18. století byly trestné činy spáchané za úplňku „odměněny“ nižším trestem.

Největším pooperačním krvácením trpí pacienti právě při úplňku. Také je zvýšené množství porodů a infarktů myokardu.

Lidé jsou také více nervózní a emocionálně citlivější. A co vy, také máte při úplňku nějaké obtíže? 



zpracovala Kristýna Makarovová