pátek 3. května 2013

Phaeton




Někteří vědci se domnívají, že v naší sluneční soustavě by mohla být (nebo stále je) ještě jedna planeta – Phaeton. Co se ale s touto planetou stalo? Nebo stále existuje a pouze je skryta očím našich vědců? 




Existuje teorie o kometě, která se měla zřítit na Zemi a způsobit katastrofu neuvěřitelných rozměrů. Astronomové se domnívají, že se mohlo jednat o zbytky jakési planety – Phaetonu. Její existenci odhadovali různí odborníci, protože jim připadala sluneční soustava tak, jak ji známe dnes, nevyvážená. Zastáncem tohoto názoru byl i  Johannes Kepler, který zjistil, že vzájemné vzdálenosti planet je možné zjistit v matematických i hudebních poměrech. Záhadou ale byla mezera mezi Marsem a Jupiterem, kde se vyskytuje pouze roj asteroidů. V této mezeře se měla vyskytovat další planeta, protože mezera byla dvakrát větší, než mezi jinými planetami. Tato teorie byla později nazvaná Titiova – Bodeova teorie.




Na Zemi dopadnou asi 4000tun meteorické hmoty/ rok,  řada meteoritů vznikla právě při srážkách planetek mezi Marsem a Jupiterem. Na území někdejšího SSSR dopadly meteority, které obsahovaly vulkanický prach a některé z nich i sedimenty zkamenělých živočichů ze dna oceánů. To posilovalo hypotézu, podle které měl být Phaeton planetou jako je ta naše, která měla stejně jako Země oceány a probíhala na ní vulkanická činnost. 




Kam se tedy poděla tato záhadná planeta ? Pokud ještě existuje, mohla by se nacházet za Sluncem. Jelikož nevystupuje ze slunečního stínu, nemůžeme ji spatřit. Ani kosmické sondy tuto teorii nevyvrátily, ačkoliv za Sluncem žádnou planetu nenašly. 




Jiní badatelé tvrdí, že tato planeta zanikla již před 175 miliony lety při srážce s nějakou jinou planetkou. V této době měly z úlomků horniny vzniknout prstence a měsíce některých planet. U některých měsíců byly ale zjištěny pozoruhodné jevy. Např. měsíc Marsu, Deimos, má velmi málo hmoty, což by mohlo znamenat, že je dutý. Vědci se zabývají teorií, že ho předchozí obyvatelé této sluneční soustavy používali jako důl. Tito „tvorové“ mohli pocházet z Phaetonu.


Tato bájná planeta mohla být i domovem obyvatel bájné Atlantidy. Tato planeta by se nacházela asi 350-400 milionů km od Slunce. Nacházela by se tedy na rozhraní kosmického života a smrti. Uvnitř této ekosféry je možná evoluce živé hmoty - předpokládá se tedy, že Phaeton by byl starší než Země a mohl tam být inteligentní život, který disponoval všemi nám známými technologiemi a možná i vyšším stupněm vědění.  Teorii, že na Phaetonu byl inteligentní život nevylučuje ani nález tzv. tektitů, což  jsou meteority, které vznikly následkem nějaká obrovské energie. Podle zastánců teorie o Phaetonu se může jednat o jakýsi jaderný odpad. To by mohlo znamenat, že pokud Phaeton zanikl, mohl zaniknout vlivem nějaké jaderné katastrofy na této planetě, způsobenou jejími obyvateli.







zpracovala Kristýna Makarovová