neděle 16. června 2013

Levitace - skutečnost, nebo klam?




Všichni víme - co slovo levitace znamená. Jak je ale možné, že třeba Ježíš si chodí na procházky po vodě, co je zapotřebí, abychom se mohli vznést do vzduchu, abychom se mohli vznášet jako tibetští mniši? Dokonce i indičtí fakírové ovládají toto umění! Kdo by si nechtěl jen tak létat - bez balónů, motorů nebo křídel, tak volně jako pták? 

Zvláštní však je, že je jen hrstka Evropanů, kteří ovládají toto umění. O jednom z těchto lidí vypráví příběh z roku 1852, kdy se před očima několika Angličanů vznesl jistý Daniel Dunglas Home. 

Ačkoliv v dnešní době už toto umění ovládá skutečně nepatrné množství lidí, staré kroniky a legendy vyprávějí o mnoha podobných případech. Záznamy o levitaci pocházejí už z doby kamenné. Několik skalních kreseb ukazuje člověka, jak se vznáší. Létat uměl prý i Perseus, nebo třeba manželka Iásona - Medea, která byla čarodějkou. Běžné bylo i létání ninjů. Středověk toto umění ale zatrhl svými hony na čarodějnicemi.

Poměrně známým případem je ten z roku 1524, kdy se Pedro de Alvarado setkal na území Guatemaly s náčelníkem indiánského kmene Tecumem. Ten se totiž přímo před Pedrem vznesl do vzduchu a usekl hlavu jeho koni. Naštěstí Španěl zachoval chladnou hlavu a indiána zabil kopím. Jen díky tomuto jeho činu teď známe tento příběh i my. ( V Guatemale byl indián oslavován a má zde i pomník.)

Pro některé případy levitace ale existuje poměrně skeptické vysvětlení - drogy. Požití některých halucinogenů (LSD, lysohlávky) může u člověka vyvolat iluzi létání. Poměrně častá je dnes smrt skokem z okna, kdy zfetovaní věří, že vzlétnou jako ptáci. 

Hůře se však vysvětluje vyprávění očitých svědků, kteří viděli vznášet se někoho dalšího. Nejčastěji je to vysvětlováno tak, že je to běžný kouzelnický trik, jaký zvládá i David Copperfield. Tam, kde toto vysvětlení nestačí, skeptici tvrdí, že kouzelník-levitující diváky zhypnotizoval. 

Hypnóza by mohla být vysvětlením, má ale několik zádrhelů. Například ten, že jedna záhada vysvětluje druhou - o hypnóze toho víme skutečně velmi málo. Víme ale, že zkušený hypnotizér zvládne dostat do transu jednu osobu, která se mu podvolí, ale zmanipulovat nedůvěřivý dav zhypnotizovat nedokáže. 

Levitace tedy stále zůstává velkou hádankou nejen pro vědce, ale i pro obyčejné lidi. 


zpracovala Kristýna Makarovová