neděle 18. srpna 2013

Cesta na Mars

Že jste ještě neslyšeli o plánované cestě na Mars ? Již více než 100.000 lidí z celého světa se přihlásilo na možnou budoucí cestu na Mars, uvedli organizátoři v deníku The Daily Telegraph.


Společnost Mars One chce v roce 2022 vyslat čtyři dobrovolníky na rudou planetu bez šance na návrat (zatím). Bude to historicky první lidská expedice vyslaná na Mars. Hledání  dobrovolníků započalo v dubnu 2013, z toho více než 78.000 registrovaných se zapsalo v prvních dvou týdnech.

Mnoho odborníků zpochybňuje uskutečnitelnost mise co se týče finanční i praktické stránky, tímto však neodradili nadšence, aby se na misi přihlásili. 

Náklady na výpravu jsou zatím odhadovány na šest miliard dolarů (zhruba 116 miliard korun). A pokud mise poběží podle plánů a bez komplikací, bude v roce 2024 zaslána druhá skupina lidí.
Přistání na Marsu a kolonizaci planety budou sledovat televizní kamery.
Takto nějak bude vypadat přistávací a zároveň i obytný modul.



Chci se Vás zeptat, měli by jste zájem odletět na Mars bez možnosti návratu? Určitě to bude veliké dobrodružství, ale chtěli byste být v prostředí, které vůbec neznáme, s partou lidí z různých konců světa až do konce života? Já osobně ne.

roadmap2022
Takto bude vypadat vesmírné plavidlo nizozemské společnosti Mars One.

Odcestují jen ti nejlepší

V roce 2013 se vybere první posádka a začne se připravovat na let ve stavu bez tíže po dobu 210 dní. Ovšem toto všechno nebude spočívat pouze v "přežívání" na jiné planetě za doprovodu televizních kamer, bude to mnohem těžší, než si myslíte. Plánovaně bude vytvořeno simulované prostředí základny na Marsu. Na konci celého procesu bude skupinka čtyř dobrovolníků (dva muži a dvě ženy), kterou hlasováním vyberou diváci. A po dvou letech by je měla následovat další čtveřice.

Mezitím budou muset první kolonisté postavit obytné buňky, pěstírny rostlin pro obživu a vypořádat se i s menší gravitací Marsu, která je v porovnání se Zemí zhruba třetinová.



Pokud se chcete zapsat i vy, navštivte tuto stránku:
Mars One

zpracoval Ondřej Spilka