sobota 22. června 2013

Pád letadla - jak přežít?


Začíná léto a tím pádem i čas dovolených. Pokud se chystáte na vysněnou dovolenou letět, měli
byste počítat i se situací, že se může stát nehoda a Vy budete potřebovat plán na přežití. Z amerických filmů se zdá, že obětí leteckých nehod je více, než přeživších, ale není to pravda! Chcete důkaz? 

Americký úřad pro bezpečnost národní přepravy spočítal všechny letecké havárie amerických přepravců od roku 1983 až do roku 2000 a zjistilo se, že leteckou havárii přežilo 95,7% pasažérů! U vážnějších nehod, kdy se letadlo úplně zničilo nebo bylo hodně vážně poškozeno, přežilo 76,6 % cestujících. Dá se ale přežít? I když je každá havárie úplně jiná, existuje několik věcí, díky kterým se dá zvýšit Vaše šance na přežití.

Důležitá je hlavně příprava na to, že by letadlo mohlo havarovat. Začít by se mělo u oblečení. Chcete si vzít tričko, které obsahuje polyester, nebo akrylový svetr ? Na to můžete rovnou zapomenout. Jakmile začne v letadle hořet, umělá vlákna se roztaví a přilepí se Vám na kůži, což je asi to poslední, co byste v takové situaci chtěli. A co takové vlněné oblečení? Je sice odolné vůči ohni, ale jakmile letadlo spadne do moře a vlna se namočí, ztěžkne a plavání Vám to určitě moc neusnadní. Další důležitou věcí jsou boty - holky, jste si jisté, že na těch jehlových podpatcích zvládnete utéct z hořícího letadla ?


Takže bychom měli být oblečeni. Letíme letadlem, ale najednou začne hořet motor a letadlo začne padat. Co máte dělat? Připravte se na náraz! Co nejtěsněji se připoutejte k sedadlu a předkloňte se, co nejvíce to půjde. Hlavu si dejte mezi kolena nebo si ji opřete o sedadlo, které je před Vámi. A hlavně - nezapomeňte schovat všechny ostré předměty, které by Vás mohly při nárazu zranit. Přece nechcete, aby se Vám ta propiska zapíchla třeba do nohy! 

Ještě před odletem vyzkoušejte, jestli zvládnete odepnout bezpečnostní pás - i poslepu. Letadlo se totiž může naplnit kouřem, tím pádem neuvidíte ani na krok a můžete se i udusit. Takže pokud nemáte respirátor, dýchejte třeba přes namočené tričko a držte se co nejníže. Podívejte se také, jak daleko to máte k únikovému východu, kolik sedadel je před Vámi? A zvládnete otevřít dveře únikového východu? 

Určitě Vás také zajímá, jaké sedadlo je v letadle nejbezpečnější. Jedna studie říká, že nejbezpečnější sedadla jsou v zadní části letadla, u druhé studie je to naopak. Každopádně nejbezpečnější místo je to, které je maximálně 5 řad vzdálené od únikového východu. 

Faktem ale je, že ročně při haváriích letadel zemře kolem tisíce lidí. Možná se Vám to zdá hodně, ale na silnicích zemře až milion lidí. Pokud ale budete mít smůlu, je dobré být připraven, no ne ?


zpracovala Kristýna Makarovová