sobota 27. července 2013

Podzemní prostory na severu Čech



Protože jsem ze severních Čech, pátrala jsem i po minulosti této oblasti. Mezi obcemi Velenice, Jánská a Rabštejn, což je nedaleko, leží totiž v podzemí ohromný prostor - skoro 70 km čtverečních. 

A tak jsem pátrala dál, co se vlastně v tomto prostoru dělo, k čemu asi sloužil? Dozvěděla jsem se, že za druhé světové války se zde nacházela jakási továrna, nějaké archivy a skladiště a také sem vedla železniční trať. K čemu to všechno? Určitě je Vám známo, že Hitler miloval vše tajemné. A určitě také víte, že se snažil vyvinout zbraň, která mu měla zajistit výhru války. Tomuto projektu se také jinak říkalo Wunderwaffe, v překladu zázračná zbraň. 

Tento projekt stál Němce 12 milionů říšských marek a dozíral na něj sám Hitler. Ani on ale neměl ponětí, co se děje v podzemí této oblasti. Stejně tak jako místní lidé. Ti totiž ani nevěděli, že se něco děje. V oblasti měli dozor vojáci z Pobaltí, kteří se s českým obyvatelstvem nemohli domluvit. 

Tento výzkum se podařilo Němcům utajit až do roku 1945. Poté se prozradili sestřelením ruského letadla, Rusové totiž měli za to, že se zde nenachází žádný důležitý vojenský objekt. 

Poté se výzkumný prostor přebudoval na objekt podobný vězení, zde totiž bylo zavřeno téměř 900 významných nacistů, členů gestapa a členů SS a SA. V září jich ale 600 uteklo, nikdo se ale nedozvěděl, jak to je možné. 

Dnes je dokonce část podzemí přístupná, ale nejsou známy dodnes všechny východy na povrch a mnoho chodeb nebylo ani prozkoumáno, protože velká většina je zasypána ať už přírodně, nebo za pomoci Němců.


zpracovala Kristýna Makarovová

Sdílet na Facebooku