neděle 14. července 2013

Lapače snů

Určitě všichni víme, že lapače snů slouží prvotně k zachytávání zlých snů. Jak je to ale skutečně? Odkud vlastně lapače snů pocházejí? A jaké barvy jsou pro lapač snů vhodné? 


Lapač snů pochází z indiánské kultury. Vznikl podle pověsti tak, že jedna z indiánských matek měla problémy se svým dítětem. Maličké celou noc plakalo a nemohlo usnout. Matka se tak vydala za šamanem, který jí vyrobil lapač snů. 

Existuje ale jiná verze vzniku tohoto amuletu. Jednou v noci se šamanovi zjevil lstivý pavoučí bůh Iktomi, který k němu promluvil. Mluvil o životě, dětství, dospívání, strachu a o smrti... Během hovoru splétal pavučinu do kruhu vytvořeného z vrbového proutku. Na konci rozhovoru prý vzniklý lapač snů podal šamanovi a poradil mu, že jej má darovat svým lidem, aby měli lepší sny a vůbec lepší život. Všechny zlé síly prý pavučina v lapači zachytí a první sluneční paprsky je spálí. 

Tak takhle nějak prý vznikl tento amulet. Dnes se používá různě - pokud ho chcete použít k ochraně, měli byste si ho pověsit nad postel. Pro lepší proudění energie se doporučuje zavěsit lapač na zeď. Pokud toužíte zničit špatné síly, pověste ho do středu místnosti.

A jaký je význam částí lapače ? Kamínek nebo korálek, zapletený do sítě znamená Vaše JÁ. To je střed, kolem kterého se vše točí. Další částí je kruh, často z vrbové větvičky. Má představovat svět či vesmír a chránit Vaše JÁ. Peříčka, přivázaná k lapači, odrážejí špatné síly a propouštějí do síťky jen ty dobré. Síťka symbolizuje harmonii, která má odradit zlé duchy. 

Lapače mohou být vyrobeny z jakéhokoliv materiálu. Důležitá je však jeho barva, protože každá symbolizuje něco jiného. Podle toho, jaká barva v lapači převládá, plní Váš lapač funkci, takové sny bude vyvolávat. 

Barvy a jejich symbolika: 
Fialová - magie
Bílá - klid, odpočinek
Oranžová - úspěch, kariéra
Žlutá - radost, optimismus, štěstí
Růžová - láska, přátelství
Červená - erotika, napětí
Zelená + Hnědá - příroda, zdraví
Modrá - rovnováha

zpracovala Kristýna Makarovová

Sdílet na Facebooku