pátek 14. června 2013

Čachtická paní

Alžběta Bathoryová


Její vlastní jméno je Alžběta Bathoryová - Nádasdy. Narodila se v roce 1560, zemřela roku 1614.

Její život byl poměrně zajímavý. Guinessova kniha uvádí, že tato sympatická dáma byla největší vražedkyní všech dob. A kolik že zabila lidí? 650. A všechno to byly slečny - zabíjela je kvůli jejich krvi, protože se v ní koupala. Chtěla dlouho zůstat mladá. 

Nejen Alžběta, ale celý rod Bathoryových byl známý svým podivným chováním - byli velmi pyšní a také se vyžívali v nejrůznějších sexuálních zvrácenostech - Alžběta tedy do rodu určitě zapadá. 

Vzala si zámožného Františka Nádasdyho, s kterým zplodila 5 dětí. Po jeho smrti v roce 1604 si sbalila kufry a odstěhovala se do Čachtic.

Kdyby se Alžběta neprojevila svými sklony k sadismu, nejspíš bychom dnes ani nevěděli, o kom se mluví. Neví se úplně přesně, kdy začala se svými podivnými praktikami, ale nejspíš vraždila již za života svého manžela, který ji kryl a podporoval. 

Ačkoliv byla Alžběta na období, ve kterém žila, velmi vzdělaná, její choutky nebyly tak úplně normální. V mrazech například polévala dívky vodou, dokud neumrzli, jindy propichovala své oběti jehlicemi, pálila ohněm nebo jim do genitálií strčila kus žhavého železa.

Když se Alžbětiny skutky dostaly na veřejnost, samozřejmě to vyvolalo vlnu nepokojů. Po nějakém čase jeli Alžbětu navštívit její příbuzní. Přistihli jí, jak mučí mladá, krásná děvčata. Nad touto ukrutností jim zůstávala hlava stát a na místě ji odsoudili k doživotnímu vězení v Čachtickém hradě. 

Když Alžběta umřela, pověsti o ní kolovaly ještě dlouhou řadu let. Málokteré vyprávění však bylo prokázáno. Nikdy nebylo prokázáno, že by se doopravdy koupala v krvi. Nikdy nebylo prokázáno ani použití železné panny. A nikdy této sličné dámě neprokázali kanibalismus, ze kterého však byla před soudem obviněna. 

Nikdo ani skutečně neví, kolik lidí vlastně zavraždila. Soud tvrdil, že obětí bylo 37-80. Historici mluví o 650 obětech, jsou však zdroje uvádějící až 3 000 obětí!


zpracovala Kristýna Makarovová