pondělí 6. května 2013

Pegas





Pegas – to je mýtický kůň s křídly, pocházející z řeckých legend. 
Sám původ Pegase ale není zcela jasný. Jedna verze vypráví o tom, jak se zrodil z pramene jezírka (pramen=Pégé). Jiný příběh ale vypráví o tom, že Pegas byl synem Poseidona (bůh moře) a šeredné Medúsy. 

Medúsa byla kdysi velmi krásná a každý muž jí toužil mít. Jednoho dne ale Poseidon, posedlý láskou k ní, jí zavedl do chrámu Athény a tam jí znásilnil. Athéna ve hněvu proměnila Medúsu v co nejšerednější stvoření. Medúsa ale stykem s Poseidonem otěhotněla. 

Mezitím si na Medúsu dělal zálusk Perseus, který jí usekl hlavu a Pegas, její dítě, vyskočil z jejího těla. 

Pegas byl prý nejrychlejší a nejkrásnější kůň své doby. Stejně bravurně, jako běhal, uměl také létat za pomoci svých sněhobílých křídel. Měl žít v horách na Parnasu nebo na Helikonu. Helikon patřil Múzám, které Pegase vlastnily. (Athéna Pegase chytila, zkrotila a poté Múzám toto stvoření darovala). 


 A jak Pegas zemřel ? Bellerofontés chytil Pegase, když pil z pramene. Pomohla mu k tomu zlatá uzda, kterou dostal od Athény. Poté Pegas Bellerofontovi sloužil v různých bojích – společně zabili příšernou Chiméru a pomáhal při výpravě proti Amazonkám. Jak hrdina sklízel slávu ze všech stran, začal si myslet, že je všemocný. Jen v lásce se mu nedařilo. Proto se rozhodl, že pomáhá o pomoc bohy, nasedl na Pegase a chtěl vyletět na Olymp a vyžádat si pomoc bohů. To se nelíbilo Diovi a ten poslal poslíčka, aby bodl Pegase a ten svého jezdce, chtě nechtě, shodil. Poté už Pegase nikdy nikdo neviděl. Říká se, že vyletěl do nebes a tam splynul se souhvězdím.








zpracovala Kristýna Makarovová