sobota 4. května 2013

Ed Gein (Leatherface)



Edward Gein byl sériový vrah, původem z Ameriky.


Narodil se v roce 1906 na farmě ve Wisconsinu, kde žil se svými rodiči a bratrem Henrym. Jeho otec byl těžký alkoholik a zemřel v roce 1940, matka byla náboženská fanatička posedlá křesťanstvím a přinutila oba své syny k doživotnímu celibátu. V roce 1944 rodinná farma vyhořela a Edward přišel o svého bratra. Záhadné vznícení farmy ale způsobil sám Ed – svou matku neskutečně miloval (nejspíš s ní měl také po její smrti sexuální styk) a proto se o ni nechtěl se svým bratrem dělit. 

Po smrti všech členů rodiny se Ed nechtěl starat o celé hospodářství a celé dny trávil čtením knih o koncentračních táborech, o sodomii a různých sexuálních praktikách. Vzrušovala ho bolest a utrpení. Nejvíce ho však zajímala anatomie, konkrétně ženská kostra. Představoval si různé sexuální praktiky s ostatky žen a tím se ukájel. Jednoho dne se v novinách dočetl, že nedávno byla pohřbena jakási stará dáma a tak se se svým přítelem (mentálně zaostalý bezdomovec) vydal na hřbitov a tam vykopal ostatky mrtvé ženy, které si vzal domů a zkoušel na nich všechny své představy.

Následujících 10 let trávil tak, že chodil vykrádat hroby. Bral si domů celá těla nebo uřezával jen kusy, které ho zajímaly. Nikdy ale nevytahoval mrtvé muže, jen ženská těla. Všechny mrtvé stáhl z kůže, ze kterých si vyráběl různé kusy oblečení a další doplňky. V noci vycházel ven v košili ušité z lidské kůže a také s vlasy a obličejem jakési ženy, kterou vykopal, a za svitu měsíce divoce křepčil na louce před domem. Nejvíce ho vábily ženské genitálie, které si poté přivazoval přes své vlastní. Z kostí si vyráběl různé nástroje a na sloupky u postele připevňoval lebky.

Časem ho tyto věci ale přestaly bavit a vzrušovat a on zjistil, že se touží stát ženou. Chtěl, aby ho lékaři chirurgicky změnili v ženu, ale v té době tohle vůbec nebylo možné, kvůli nedostatečné úrovni medicíny. Jednoho dne se jeho přítel ztratil a tak se Ed vydal opatřit si čerstvé maso sám, už ne na hřbitov, ale na nedalekou benzínu.
Prokazatelně zabil 2 ženy (prostřelením hlavy) a poté si je odvezl domů na statek. Podezření náhodou padlo na Geina a tak se šerif a pár dalších mužů vydali do jeho doupěte. V domě uviděli scénu jako z hororu. Všude byla krev, strašný odér naplňoval celé bydliště a nepořádek a tma tomu dodávala ještě strašidelnější nádech. V domě visela nahá mrtvola ženy pověšená za nohy, rozpáraná od genitálií až k jícnu. Na těle chyběla hlava i pohlavní orgány. Dále našli dvě holenní kosti, čtyři lidské nosy, misku vyrobenou z lebky, devět masek z lidské kůže, deset ženských hlav, peněženku, několik košilí, holinky, stínidlo na lampu a obal na nůž z kůže, několik rtů na niti, na pánvi bylo lidské srdce a v lednici spousty lidských orgánů. Na posteli ležel Edův úplný ženský oblek, do kterého se převlékal, aby vypadal jako žena. Vše bylo vyrobené nejméně z 15 ženských těl. 

Soud ho shledal duševně nepříčetným. Trpěl nenávistí ke starším ženám, podobným jeho matce. Sám Ed se přiznal pouze k drancování hrobů. Obvinili ho také z vražd, nekrofilie a sodomie, ale vše odmítal. V roce 1957 byl umístěn do Waupun State Hospital, kde žili doživotně odsouzení zločinci. Zemřel roku 1984 na rakovinu, jeho statek se stal turistickou atrakcí, ale v roce 1958 celá farma vyhořela. 






zpracovala Kristýna Makarovová