čtvrtek 11. července 2013

Jack Rozparovač (Jack The Ripper)


Jack Rozparovač je přezdívka pro vraha, který vraždil v Londýně ve čtvrti Whitechapel v roce 1888. Přezdívka vznikla tak, že do Central News Agency přišel dopis, který pocházel od osoby, která se k vraždám přiznala. 
Zajímavé na tomto vrahovi je to, že nikdy nebylo určeno, kdo to vlastně Jack Rozparovač byl. Bylo obviněno hodně lidí, kteří by mohli Jackem Rozparovačem být, ale nikdo nebyl tím, kterého hledali. Noviny téhle doby se postaraly takřka o Jackovu nesmrtelnost - každá reportáž, týkající se Jacka, přímo drasticky vypisovala každou vraždu a také selhání policistů, protože většinou jim Jack utekl jen o fous. 
Většinou vraždil prostitutky na veřejných místech. Nejdříve svou oběť podřezal a poté její mrtvolu zohavil. Vždy jim vyřezal vnitřnosti - to vedlo k teorii, že Jack je buď doktor, nebo řezník - a hlavně jim vyřezával pohlavní orgány. Díky tomu si vyšetřovatelé mysleli, že Jack se po styku s prostitutkou nakazil syfilisem, který byl v té době velmi rozšířený, a proto se chtěl pomstít. 
Nikdy se nezjistilo, kolik prostitutek zabil. To je dáno tím, že v této době byly takové vraždy celkem běžné. Existuje ale seznam, známý jako Kanonická pětice, který se přičítá právě Jackovi. Kanonické vraždy byly spáchány většinou v pátek v noci, ke konci měsíce, nebo první týden v měsíci. 



Londýn, 1888, místa vražd




George Yard Buldings - zde byla 7. srpna 1888 zavražděna Martha Tabram (nepatří mezi kanonické oběti, mnoho vyšetřovatelů je  přesvědčeno, že ji skutečně zabil Jack Rozparovač)

Buck's Row - 31. srpna 1888 tady byla zabita Mary Ann Nichols.

29 Hanbury Street - Zde byla 8. září 1888 zavražděna Annie Chapman.

Dutfield´s Yard - Zde byla 30. září 1888 zavražděna Elizabeth Stride. 

Mitre Square - Catherine Eddowes tu byla zabita stejnou noc jako Elizabeth Stride (dvojitá vražda)

Goulston Street - Zde byl nalezen nápis na zdi, ve stejný den jako dvojnásobná vražda. V povzdálí ležel kus krvavé zástěry Catherine Eddowes.

Miller´s Court - poslední kanonická vražda. Obětí se 9. listopadu 1888 stala Mary Jane Kelly.



zpracovala Kristýna Makarovová

Sdílet na Facebooku