úterý 25. června 2013

Sanatorium Waverly Hills

Sanatorium Waverly Hills bylo otevřeno jako normální nemocnice v Kentucky asi kolem roku 1910. Celou Amerikou otřásala ohromná epidemie tuberkulózy - mnohdy na tuto nemoc vymírala celá města. V této době nebylo lékařství moc vyspělé, proto chyběl důležitý lék k zastavení choroby.  Na prakticky prázdném místě tak vzniklo sanatorium, které zřídili za účelem boje proti nemoci a jejího výzkumu. Po čtrnácti letech fungování bylo ale sanatorium natolik přeplněné, že bylo potřeba přistavit další budovu. I když bylo sanatorium považováno za nejlepší pro lidi s tuberkulózou, lidé tu umírali. A to ne po jednom, ale rovnou po stovkách. 


Sanatorium Waverly Hills


Potřeba najít lék na TBC s přibývajícím počtem pacientů rostla a lékaři se uchylovali k těm nejbizarnějším praktikám a pokusům. Přímo na nemocných různě zkoušeli, co by mohlo pomoci. Plíce nemocných byly ozařovány ultrafialovým světlem, které mělo zastavit šíření bakterií - neúspěšně. Poté lékaře napadlo, že vlastně čerstvý vzduch by mohl pomoci - a tak pacienti museli chodit do zahrady, bez ohledu na počasí a teploty. Tyto praktiky jsou ale ještě slabým odvarem.Když zjistili, že tyhle věci nepomáhají, začali lékaři tlakem rozšiřovat pacientům plíce, odstraňovat žebra a tak podobně - samozřejmě opět bez výsledku a akorát začalo přibývat mrtvých.

Budova sama byla poměrně obyčejná - nemocniční prostředí jako každé jiné. Kuchyň, pokoje, sesterna, záchody, koupelny...  Jedinou zvláštností byl tzv. tunel smrti, který vedl ze sklepa sanatoria až k dráze pod kopcem. Tímto tunelem se svážely všechny mrtvoly pryč, aby je ostatní pacienti neviděli. Aby neviděli ty stovky bezvládných těl, většinou "rozkuchaných". 

Chodba v sanatoriu


V roce 1943 byla objevena nová léčiva a tak se sanatorium stalo nepotřebným. V roce 1961 ho uzavřeli a z komplexu vznikla ozdravovna pro seniory.  Do roku 2001 vystřídalo sanatorium mnoho majitelů. Celý komplex se stal místem pro bezdomovce a další podivné existence. Nebyli ale jediní. Začali se tu objevovat i lovci duchů a začala šeptanda - "v tom domě straší!"


Duch dítěte?


Každý, kdo v domě byl, vyprávěl o tom, že slyšel křik o pomoc, bouchání dveří... Byla zde viděna zvláštní světla a také muž v bílém plášti - nejčastěji v kuchyni, kde léta opuštěná místnost začne vonět vařeným jídlem. 


Tunel smrti


Nejzvláštnější je ale asi páté patro, kde žili nakažení pacienti. Zde je místnost 502, kde se údajně oběsila zdravotní sestra. Po 4 letech vyskočila další sestra z okna v této místnosti. V oknech místnosti se zjevují tváře a je tu slyšet šepot hlasů....

Tak co, chtěli byste tu strávit noc?


zpracovala Kristýna Makarovová




Sdílet na Facebooku